Luwex, a.s.

Tisková zpráva

PRAHA / ŽILINA, 24. března 2021

 Luwex, člen slovenské skupiny GreMi, vyvinul mobilní očkovací centra.
Už se osvědčily v Německu a Belgii.

Zatímco státy řeší kde a jak naočkovat miliony lidí vakcínami proti nemoci covid-19, česká firma Luwex se svou mateřskou slovenskou společností GreMi KLIMA a partnery vyvinula mobilní očkovací centrum. Prvé se již osvědčily v Německu a Belgii.

Jde o jedinečné řešení, které ve vakcinační místnosti mění a dezinfikuje vzduch a zároveň v ní dezinfikuje všechny předměty a povrchy. Přitom během týdne lze celé centrum snadno demontovat a znovu zprovoznit na jiném místě, kde je třeba očkovat,“ říká Miloš Gregor, majitel holdingu GreMi, jehož součástí je i Luwex.

Firma tak s partnery mezi nimiž je Elektrodesign ventilátory, klastr Inovato či výrobci technologických kontejnerů, reagovala na situaci, která se v Evropě kolem vakcinace vyvinula. Mobilní očkovací centra splňují nejpřísnější hygienické nároky a díky tomu, že je lze přemisťovat, představují efektivní ekonomické řešení i pro menší samosprávy. Ty tak nemusí budovat dočasná očkovací centra ve výstavních nebo sportovních halách. Zvláště, bude-li se proti nemoci covid-19 hromadně očkovat ještě několik dalších let.

„Podobné řešení, které splňuje požadavky na mobilitu, ochranu personálu a prevenci proti šíření koronaviru, je zatím podle nás jedinečné. Proto věříme v jeho potenciál. Propojili jsme v něm naše know-how z oblastí hygienické vzduchotechniky a sanitárních kontejnerů a přidali nejmodernější technologie,“ říká Miloš Gregor.

Mobilní očkovací centrum, jehož velikost lze upravovat podle potřeby, představuje stavebnici, tvořenou recepcí s registrací, čekárnou, očkovací místností, skladem materiálů a vakcín, dvěma WC a zázemím pro personál. Jeho srdcem je inteligentní vzduchotechnika, využívající centrální jednotku s rekuperací tepla, umístěnou na střeše kontejnerů. Ta se postará o dvojstupňovou filtraci přiváděného vzduchu a ochlazování místností prostřednictvím tepelného čerpadla. V chladném počasí se naopak vzduch ohřívá. Znehodnocený vzduch se z místnosti odvádí. K dezinfekci vakcinačního prostoru se využívá jednotka Dust Free, zbavující vzduch nežádoucích bakterií, plísní a virů, včetně SARS-CoV-2, Technologie, která funguje na principu fotokatalytické oxidace byla vyvinuta americkou vesmírnou agenturou NASA a využívá se k dezinfekci vesmírných lodí či stanic.

Luwex očkovací centra vyrábí a dodává jako stavebnici. Montáž tedy probíhá až na místě u zákazníka.

„Na to, že jde o absolutní novinku, už evidujeme nemálo zájemců. Trh také ovlivní, kde budeme předmontáž provádět. Takových výrobních kapacit budeme mít několik,“ uvedl Václav Daněk, ředitel divize Čisté prostory firmy Luwex. Ta působí na trhu vzduchotechniky a průmyslové filtrace přes třicet let. Součástí slovenské GreMi KLIMA je od loňského léta.

Projekt skupina připravovala pět měsíců a podílel se na něm také slovenský technologický klastr Inovato, jehož je GreMi KLIMA členem.

„Našim cílem je vytvářet dobré nápady na prototypy a pomáhat růstu inovací, a to hlavně prostřednictvím analýz trendů a nápadů, byznys modelů, vzdělávání a sdílením zdrojů a zkušeností,“ uvedl Jozef Bujnovský, obchodní ředitel inovačního klastru Inovato.

Sídlo společnosti

Luwex, a.s.
Stará Spojovací 2418/6
190 00 Praha 9
tel.: (+420) 266 310 379
e-mail: info@luwex.cz

Provozovna Milevsko

Luwex, a.s.
J. A. Komenského 1386
399 01 Milevsko
tel.: (+420) 722 963 492
e-mail: info@luwex.cz

Provozovna Liberec

Luwex, a.s.
Dr. M. Horákové 81/117
460 06 Liberec 6
tel.:(+420) 727 812 915
e-mail: info@luwex.cz

© Copyright 2020 Luwex, a.s.